De Mannen Van 73
Wie Zijn wij ?
Wij zijn de Mannen van '73, een vriendenkring en het 135ste jaartal dat werd opgericht in 2013. Zoals onze naam al duidelijk maakt bestaat onze vriendengroep uit mannen geboren in 1973. Onze vriendenkring is opgericht in de traditie van de "jaartallen van Leuven" dat iets uniek is in Leuven, een traditie die al meer dan 100 jaar meegaat.
Nieuwe leden zijn nog steeds welkom. Je hoeft hiervoor niet in Leuven te wonen of geboren te zijn. Ben je een man geboren in 1973 en wil je lid worden, laat ons dan iets weten, je bent van harte welkom
1973 moet een jaar van zijn dat mensen zich vooral zouden herinneren als het begin van de oliecrisis, maar het is ook het jaar dat Pinochet de macht greep in Chili en de Jom Kippoeroorlog uitbrak. in '73 werd ook het World Trade Center in New York geopend, dat later in 2001 zou vernietigd worden door Moslim terroristen van Al Qaida. Het was ook het jaar dat er in de Franse alpen 43 Belgen op het leven kwamen en dat de raad voor Nederlandse cultuurgemeenschap de Leeuw van Vlaanderen als Vlaams volkslied uitkoos.
Zoals de traditie het wil heeft onze vriendenkring een logo dat refereert naar ons geboortejaar. Ons logo bestaat uit 3 olievaten en verwijst dus naar het belangrijkste feit van 1973 : de oliecrisis.
De vaten staan in een rij van 3 (refererend naar blok 3) in de kleuren van Leuven. Op elk vat staat een aparte verwijzing. De koe is een referentie naar de Leuvenaars die de bijnaam hebben van "de koeieschieters". Het Chinese teken is het teken van het Chinese jaar van de os "1973"). De oliedruppel met het dollarteken is nogmaals een referentie naar de oliecrisis, maar dit maal in een symbool en het verbondsembleem is het logo van het verbond der jaartallen.
Als deel van de traditie heeft onze vriendenkring een vlag die werd voorgesteld op 25 Mei 2013 op de vlagwijding van '73. Het werd een zwarte vlag, afgewerkt met gouden franjes, met ons bekende logo er op en met een verwijzing naar de Fiere Margriet, onze Reuzin.
De pins van onze Fiere Margriet werden ontworpen door Dieter Platel en worden op reuzenstoeten verkocht.
Het is een traditie van de jaartallen dat een nieuw jaartal een stunt doet, iets waar de Leuvenaren doet verwonderen. In 2013 was onze stunt de voorstelling van een nieuwe Reus voor Leuven. Reuzen zijn een oeroude Vlaamse traditie die bijna verdwenen is en het leek ons wel een leuk idee om in Leuven die traditie terug te laten opleven. Het werd een Reuzin, want er waren al 2 andere Reuzen in Leuven, en we vonden dat een vrouwelijke reus voor een groep van mannen wel voor wat evenwicht kon zorgen. De Reuzin werd gepresenteerd aan de Stad via een kleine stoet die door het centrum van Leuven ging. Het werd een klein festival met de naam 'ReuzenLeuven'. Onze stunt was een groot success en kreeg veel media aandacht.
Op 1 Juni 2013 werd ons jaartal ook een Reuzengilde. Hierdoor werden we plechtig opgericht door "Reuzen In Vlaanderen vzw" en onze peter Reuzengilde "De Confrérie van de Vaantjesboer" uit Halle. Het is dan ook de bedoeling om de oude middeleeuwse traditie van Reuzen en Reuzengildes mee te ondersteunen en uit te breiden als deel van de folklore van Leuven, onze stad.
Onze Reuzin
Onze Reuzin heet 'de Fiere Margriet'. Zij refereert naar een historische figuur van de stad Leuven. Het is een oude legende van een dienstmeisje dat vermoord werd en wonderbaarlijk tegen de stroom in op de Dijle naar Leuven dreef, waardoor er werd gepleit voor een heiligverklaring (hetgeen uiteindelijk niet lukt, ze werd wel zalig verklaard).
In Leuven vind je een standbeeld van haar aan de dijleterassen, waar ze volgens de legende in Leuven gevonden werd. Verder kan je op verschillende plekken een referentie terugvinden naar deze lokale legende.